Landelijk, regionaal en plaatselijk nieuws

Hier publiceren wij landelijk-, regionaal- en plaatselijk nieuws dat aansluit bij de doelstelling van de stichting Van Zinloos geweld naar Zinvol gedrag. Een publicatie staat tijdelijk op deze pagina en wordt daarna verplaatst naar het archief.


 

Algemeen nieuws

Belastingdienst


Een periodieke gift aan een goed doel is volledig aftrekbaar.
(Klik op het logo voor meer informatie.)

Zinloos geweld


Moordenaar van Jesse mogelijk uit tbs-kliniek

Afbeeldingsresultaat voor jesse dingemansJulien C., de moordenaar van de 8-jarige Jesse Dingemans uit Hoogerheide, mag mogelijk deze zomer de tbs-kliniek uit. Dat bleek gisteren in de rechtbank in Breda.
(Klik op de afbeelding voor een artikel over dit onderwerp in het AD.)

Verbijstering over geweld in jeugdzorg

Onderzoek instellingen

Het is 'niet te bevatten' dat kinderen in de jeugdzorg of bij pleeggezinnen te maken kregen met 'soms ernstig en veelvuldig fysiek en psychisch geweld in wat een veilige omgeving had moeten zijn'. De ministers De Jonge en Dekker reageren verbijsterd op het rapport van de onderzoekscommissie De Winter. (KLIK HIER voor het volledige artikel).
(AD, 13-6-2019, pag. 8, door Edwin van der AA en Maarten van Ast)

 

Doodrijder van 8-jarig kind zat met wodka op achter het stuur

"Mijn lieve, altijd vrolijke Milan is dood. We missen zijn heerlijke lach nu elke dag.'' De spanning giert door de rechtszaal bij de slachtofferverklaring van de moeder van het 8-jarige verkeersslachtoffer.
(Klik op de foto voor de volledige tekst)
(AD, 13-6-2019, pag. 9. Door Roeland Franck)

De ravage na de botsing in Nieuwegein is groot. Foto Koen Laurey

 

Zinvol gedrag

Prinses Viktória beschermvrouw

ROBIN UTRECHT Prinses Viktória loopt als beschermvrouw van het jubilerende Save the Children nu vijf jaar in de voetstappen van wijlen koningin Juliana, de bevlogen grootmoeder van haar man.
(Klik op de afbeelding om het artikel in het AD te lezen)
Mocht deze niet werken volgt u dan het volgende internetadres:
https://krant.ad.nl/titles/algemeendagblad/7908/publications/12733/articles/910363/8/1
Er ontsnapt van alles aan onze aandacht

Je brein op het werk

Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Ze waren waarschijnlijk een dagje uit, het stel tegenover me in de trein. Samen lazen ze deze krant. Ze dronken koffie uit een thermoskan, halverwege wisselden ze katernen. Ondertussen zat ik peentjes te zweten, omdat ze me al gauw zouden herkennen van de foto bij deze column.
Ze waren zo in de krant verzonken, ze zagen me niet eens. Misschien als ik een gorillapak aan had gehad. Hoewel, dat zou je denken, maar zelfs hier is onderzoek naar gedaan: de onzichtbare gorilla. Onderzoekers Daniel Simon en Christopher Chabris lieten in dit beroemde Harvard-onderzoek proefpersonen een video van een potje basketbal zien. Hierbij moesten de proefpersonen tellen hoe vaak het witte team de bal overgooide. Een eenvoudige taak? Daar ging het natuurlijk niet om. Halverwege het potje kwam er vanaf rechts iemand in een gorillapak op. Hij stond in het midden stil, sloeg op zijn borst en liep vervolgens links het scherm uit. Totaal onverwacht, maar niet te missen. Zou je denken. Toch merkte de helft van de personen de gorilla niet op. Inattentional blindness wordt dit genoemd, of onaandachtigheidsblindheid, richten we onze aandacht op het een, dan zien we iets anders over het hoofd. Waarschijnlijk denk je: ík zou die gorilla wél zien. Deze overtuiging hoort bij de illusie: we missen een heleboel, maar kunnen ons dat nauwelijks voorstellen. Het onderzoek is vaak herhaald, maar niemand blijkt immuun. Dit heeft allerlei gevolgen voor je werk. Alles wat onverwacht is of waar we geen aandacht voor hebben, valt ons niet op. Er ontsnapt van alles aan onze aandacht en we merken het niet eens. Kansen gaan voorbij, foutjes glippen door begrotingen en onhandige processen blijven bestaan.
Wat te doen? Allereerst is het handig om te weten dat je niet alles opmerkt. Een medewerker die aan de bel trekt, kan best iets hebben gezien wat jij hebt gemist. Het is best slim om nieuwe collega's te vragen om hun ogen open te houden voor onzichtbare gorilla's. Zij zitten nog niet zo goed in het spel en kijken anders.
(AD, 13-6-2019, pag. 22, Neuropsycholoog Chantal van der Lees)

 

Terug naar boven